Handen uit de mouwen
De keramiekafdeling biedt een waaier aan technische mogleijkheden: Van eenvoudige opbouwtechnieken tot draaien, gieten en persen van vormen. Ook restauratietechniek en modeleren in plaaster zijn in het programma opgenomen. De opleiding is zodanig opgebouwd dat iedereen deze technieken stap voor stap leert gebruiken. Gevoel voor vorm en ‘vingerspitsgevoel’ leer je gaandeweg door de praktijkopdrachten. Met de theorie- en demonstratielessen krijg je de nodige basis mee om zelf te gaan experimenteren.

Leren met je handen
Al doende leer je heel wat technieken en mogelijkheden van de keramiek kennen. Na enkele maanden kun je al prachtige werkstukken maken en kleuren. Ook de verschillende stooktechnieken komen aan bod. Het ontwikkelen van je eigen ideeën en een eigen stijl is belangrijk. Iedereen krijgt dan ook een persoonlijke begeleiding bij het uitwerken van zijn of haar ideeën. 
In de eerste jaren werk je aan de hand van uitgeschreven opdrachten maar later in de opleiding kan je je eigen weg volgen. Experimenteren staat bij ons hoog in het vaandel: je leert door te doen en uit te proberen. Door veel te experimenteren en proeven te maken ontdek je andere processen, vormen of kleuren. Het creatieve proces is er één van vallen en opstaan en de inspiratie voor nieuw werk ontdek je vaak tijdens het experimenteren en spelen met de materie.

Een handje helpen
Een goede persoonlijke begeleiding vinden wij heel belangrijk. Gedurende het schooljaar worden de lessen en demonstraties in kleine groepen gegeven, de bespreking van je werkstukken gebeurt individueel. We bekijken niet alleen de beeldende, vormelijke en technische aspecten van je werkstukken ook het artistiek proces speelt een belangrijke rol. 
Om je een goede feedback te kunnen geven over je vaardigheden en evolutie, toon je, aan het einde van elk schooljaar, je werken aan een jury. Met een opbouwende feedback willen we je een handje helpen in je creatieve proces. Bij het afronden van je opleiding wordt er een tentoonstelling ingericht die ook voor het grote publiek te bezoeken is.

Naar je eigen hand zetten
Je kunt de basisopleiding volgen in een traject van 5 jaren waarbij je twee keer bij week naar het atelier kunt komen. Vanaf 2018 is er ook een keuze om je opleiding in een traject van 10 jaren te volgen waarbij je één keer per week les volgt. 
Tijdens de atelier-uren werk je op je eigen ritme aan opdrachten en/of vrij werk. Daarnaast kom er in de theorie- en praktijklessen een heel pallet van technieken aan bod: je leert bijvoorbeeld de verschillende soorten klei kennen, afwerkingstechnieken toepassen, glazuren mengen, vormen ontwerpen enz. Deze lessen staan gepland in een kalender en komen elk jaar weer terug aan bod. Je kiest in welk jaar, je welke technieken wilt leren en beoefenen. Natuurlijk helpen we je graag bij het maken van deze keuzes.

Wat erbij komt kijken
Als je er op let, zie je overal keramiek. Je krijgt een oog voor keramiek door er veel naar te kijken. Door lessen ‘een kijk op keramiek’ worden elk jaar andere aspecten binnen het keramisch vakgebied in de ‘spotlight’ gezet. Door uitstappen naar tentoonstellingen en besprekingen van kunstenaars wordt je horizon verruimd. Regelmatig nodigen we een gastdocent uit, die ons wegwijs maakt in één van de vele technieken die keramische vakgebied biedt.

Het programmaboekje
Het programmaboekje met opdrachten en leerdoelen per jaar kan per 1 september aangevraagd worden via email. Richt u tot Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

        Logo academie

facebook

Ga naar boven