techniek

Draaien Op Stam

 

Vandaag heb ik meegewerkt aan een projectje: #100kopjes… we zouden het al #coronacups kunnen noemen.

Het is de bedoeling om 100 verschillende kopjes te maken. Dus ideaal om te experimenteren in het draaien en afdraaien. En nadien kan ik er alle soorten glazuren op testen. Goed studiemateriaal voor mezelf en voor jullie.

Nog een weetje: klei kan je nog altijd kopen bij Herman Verhoeven in Lier. Je maakt telefonisch een afspraak zodat je alleen bij hem in de winkel kunt komen. Hij heeft geen bancontact. Zijn telefoonnummer: 0485 79 29 05

Ook Colpaert is open online: https://www.colpaertonline.be/nl/

Om te draaien op de stam kneed je een 2,5 of meer klei. Met een kleine ‘stam’ zitten je vingers meteen in de weg. Zorg dat je klei goed zacht is: maak een mengeling tussen recup en verse klei of leg je verse klei eerst een nachtje in een natte handdoek. Klei recht uit het pak is vaak te stug.

Centreer nu enkel kort de hele homp klei: je focust je vervolgens enkel op de bovenste 10 cm. Dit centreer je een aantal keren. Vanaf dan kun je draaien zoals je gewend bent. Wat belangrijk is: je duidt met je vinger aan waar de bodem zit. Dus onder de diepte van je holte. Het draaien van kopjes en kleine schaaltjes is ideaal op stam, bordjes of grotere voorwerpen zijn niet zo evident. Je kunt naar hartelust variëren. Het gaat heel snel: ongeveer 2 minuten en je kunt al aan de volgende beginnen ;-)

Afsnijden doe ik met een naald die ik langzaam onder het kopje steek tot in het midden van de stam. Op die manier heb ik de meest rechte bodem. Als jullie vragen hebben: stel ze gerust hieronder bij ‘commentaren’.

        Logo academie

facebook

Ga naar boven