Techniek

Afdraaien

 

In de volgende filmpjes biedt ik jullie een blik over mijn schouder bij het afdraaien van kopjes. Je ziet me de lederharde kopjes op zijn kop op de draaischijf vastzetten. Daarvoor maak ik de schijf een klein beetje vochtig en de klei zuigt zich dan vast na een aantal seconden. De kopjes zijn gisteren ‘op de stam gedraaid’ waardoor ze bij het afsnijden wel een klein beetje zijn vervormd. Ze zijn niet meer perfect rond, waardoor je ze ook niet perfect in het midden kunt krijgen. Als je goed kijkt, zwieren ze daardoor een klein beetje uit het centrum. 

Het afdraaien gaat snel: ongeveer 5 à 6 minuten per kopje. Ik probeer de bodem en de wand ongeveer op 3, 4 millimeter te draaien. Ik duw tussendoor op de bodem, als deze nog niet meeveert (heel lichtjes) dan heb ik nog wat marge om af te draaien. Ik zoek een ‘goed gewicht’ voor elk bekertje. Als het nog te zwaar is dan zet ik het terug in het midden en draai nog een beetje meer af. 

Bij deze filmpjes draai ik één type bodemring. Bij een volgende opname zal ik verschillende soorten bodems demonstreren.

Tip: als het lukt, speel de filmpjes tegelijk af, dan zie je dezelfde handelingen uit verschillende hoeken.

        Logo academie

facebook

Ga naar boven