Inspiratie

Ceramic Art London

Virtueel bezoek door Jeannine

Door alle Corona-perikelen is ook de jaarlijkse show ‘Ceramic Art London’ afgelast. Het is een jaarlijks uitstapje voor mij naar Saint Martins, de kunstacademie in Londen (naast Kings Cross, dus je hopt er van de Eurostar zo binnen).

Gedurende 3 dagen zijn daar een 100-tal keramisten die hun werk laten zien, elk op ongeveer één vierkante meter. Je ontdekt er de beste keramiek van het Verenigd Koninkrijk en een heel interessante collectie van de internationale keramiek. Er wordt functionele keramiek getoond en sculpturale. Er komt meer traditionele keramiek aan bod maar ook zeer hedendaagse keramiek. Het is een mooi overzicht en je raakt er gemakkelijk met de makers in gesprek.

Helaas beperk ik me dit jaar tot een virtueel bezoek en ik neem jullie graag mee :-)

Ik toon je mijn highlights en natuurlijk nodig ik je uit om de rest zelf te ontdekken: Ceramic Art London

Ceramic art London

Adam Frew is een Ierse potter die is opgeleid in Ierland en Finland. Hij draait in porselein. De ‘moonjars’ die je hieronder ziet zijn echt heel groot. Hij is niet alleen een meester draaier maar weet ook grafisch zijn potten geweldig te bespelen. Hij is gebiologeerd door ‘marks’, sporen die hij creëert door de schilderen, te krassen, te tekenen. Hij doet dit in alle fases van het maakproces: bij het draaien, afdraaien en nadien bij het glazuren. Ik vind zijn aandacht voor de kleinste details (zie bodem schenkkannetje) ook heel inspirerend.

AdamFrew1

AdamFrew4

AdamFrew2

AdamFrew3

Ik was nieuwsgierig om het werk van James Evans life te zien. Op zijn Instagram account vind ik zijn fascinaties boeiend en zou ik graag zijn sculpuren eens vasthouden en van dichtbij bekijken. Zo online heb ik vaak geen gevoel van maat en gewicht. Hij lijkt de technische mogelijkheden van de klei tot uit maximum uit te rekken. Hij tekent met klei en bekleedt het met een metalen look. Het bevreemt en fascineert. 

James Evans6

James Evans5

James Evans2

James Evans3

James Evans4

James Evans

Absoluut een must see op mijn lijstje is Toni Losey, een jonge Canadese keramiste die eerst werkzaam was als studio potter (serie productie draaien) en nu zich toelegt op grote organische vormen die aan koralen of één of andere buitenaards leven doen denken. Het prikkelt mijn vingertoppen om er aan te komen. De vormgeving is speels en eveneens prikkelend. Technisch is het absoluut niet eenvoudig om deze vormen hol op te bouwen. Door haar oppervlaktes ruw te spuiten met korrelende slibs en glazuren creëert ze een natuurlijke huid die eventuele opbouwsporen goed maskeert. Haar glazuurgebruik (de puntjes en bolletjes) is gedurfd en sluit perfect aan bij de sfeer die ze met haar vormen creëert.

ToniLosey4

ToniLosey3

ToniLosey2

ToniLosey

        Logo academie

facebook

Ga naar boven