Inspiratie

Droedelen

wakkert je creativiteit aan

droedel schrift

Het overkwam me wel eens tijdens een les op school dat de aandacht verslapte en dat ik werd betrapt op het krabbelen in de marge van mijn schrift.
Volgens Sunni Brown is dat geen probleem, integendeel, droedelen helpt om te concentreren en te onthouden wat wordt gezegd.

Vrijwel iedereen maakt droedels tijdens een telefoongesprek of vergadering. De één tekent ventjes, de ander geometrische patronen. Het ontspant en helpt om gedachten te ordenen.

Door gedachteloos te krabbelen komt je in de rechterhersenhelft in de juiste mood.

Droedels zijn tekeningen zonder duidelijk doel gemaakt vanuit het onderbewuste. Vaak zijn het eenvoudige tekeningen, soms groeien ze uit tot uitgebreide patronen. Droedelen kan gedachten onthullen waar je geen besef van hebt. Als we tekenen brengen we onze gedachten naar buiten waar we ze kunnen zien.

droedel

henry moore

doodle

Droedelen kan je inspireren en geeft je een soort van inzicht in je ideeën. Het kan je helpen bij het ontwerpen. Door spontaan en intuïtief te tekenen, zonder remmingen, ontstaan er nieuwe vormen, relaties en mogelijkheden. Voor sommigen is droedelen absoluut cruciaal voor hun creativiteit. 

Overkomt het je dat je geen inspiratie hebt of dat je “vast” zit met een ontwerp? Sla dan je schetsboek open en teken erop los zonder dat je een vooropgezet doel hebt. Zet je pen of potlood op het papier en begin met het maken van krabbels. Je ziet wel wat het wordt. 

Tekenen op deze manier is gemakkelijk omdat het niet over een mooi resultaat of vaardigheden gaat. Er wordt geen enkele eis gesteld en iedereen kan het. 

Wees niet te zelf-kritisch en denk niet na over wat te maken, maar teken al hetgeen in je op komt. Laat het alle richtingen uitgaan. 

Wat het precies gaat worden merk je later wel. Voorlopig ga je gewoon tekenen, weggommen, opnieuw tekenen, aanpassen en opnieuw tekenen. 

Het is ontspannend en je gaat helemaal op in het moment.

Droedelen is verwant aan de ‘écriture automatique' en de ‘dessin automatique’ van de surrealisten: het onbewuste schrijven en tekenen, het vrijelijk uiten van het onbewuste zonder correctie of controle door de rede.

Ook de cobra-kunst van Christian Dotremont en de action painting van Jackson Pollock zijn een vorm van droedelen.

André Masson

jackson pollock 9443818 2 raw

christian dotremont 1977

Pierre Alechynsky

stieren

Van het creatieve genie Pablo Picasso zijn heel wat droedels bewaard. Hij ontwikkelde zijn stijl al droedelend en schetsend.
Picasso’s stierenreeks, gemaakt tussen 1945 en 1946, laat zien hoe hij ideeën ontwikkelde.

Het werk van Picasso heeft altijd een grote marktwaarde gehad, zelfs al tijdens zijn leven. Zo ook zijn droedels. Een grappige anekdote vertelt dat Picasso na het eten van een maaltijd in een restaurant gevraagd wordt of hij geen droedel wilt maken in plaats van te betalen met geld. Plichtbewust doet Picasso dit maar wanneer de waard hem vraagt die ook te handtekenen antwoordt Picasso: “Ik wil de maaltijd wel betalen maar daarom nog niet het restaurant kopen”. 

        Logo academie

facebook

Ga naar boven