Inspiratie

Shadowology

Hoe schaduw je kan inspireren en prikkelen voor het ontwerpen 

Vincent Bal

Vincent Bal2

Vincent Bal3

Vincent Bal is filmmaker en maakt tekeningetjes en filmpjes met schaduwen. ‘De schaduw is de plek waar je fantasie het licht ziet’.

Soms vraag je je bij het bekijken van een (kunst)werk af: ‘Hoe komt ie erop’, ‘waar haalt ie het’? 

Hoe ontstaat inspiratie? Waar komt het vandaan, hoe groeit het en hoe kun je het stimuleren? Sommige mensen stromen over van inspiratie, als lijkt het een onuitputtelijke bron. Andere kunstenaars doseren en gaan zuinig om met hun inspiratiebronnen. 

Om iets nieuws  en ‘eigens’ te creëren moet je een gedrevenheid ervaren die gebaseerd is op ervaringen, herinneringen, verwonderingen, toevalligheden of eigen-aardigheden. Het wordt gevoed door de persoonlijke kijk op de dingen, op de wereld, op de omgeving, maatschappij, natuur, cultuur…

Inspiratie is een woord met een grootse betekenis. Spiritus is het bijbehorende Latijnse woord. Het betekent ‘geest’. Woorden die je in een woordenboek zult terugvinden bij inspiratie zijn onder andere: bezieling, inval, ingeving, inademing en levenwekkende kracht.

Inspiratie doe je op, overal om je heen. Door bewust te kijken, luisteren, voelen, proeven en ruiken wordt krijg je overal ‘input’. De dingen die jou als persoon opvallen kunnen je bijblijven en insprireren. Het is een continue proces en het zit in de kleinste dingen. 

TimNobleandSueWebster1Zelfportret van Tim Noble en Sue Webster: sculptuur uit afval.http://www.timnobleandsuewebster.com/artwerks.html

TimNobleandSueWebster2
Doube Negative: Tim Noble and Sue Webster

Een schaduw kan overeenkomen met het silhouet van een vorm als de lamp loodrecht op de vorm gericht staat en het schaduwvlak er recht achter staat. Maar meestal komt de schaduw niet overeen met het silhouet. 

Vanuit een silhouet vertrekken om een vorm te ontwerpen sluit aan bij het ontwerpen van een keramieken potvorm. Zie maar naar de silhouette-vorm van de gezichten van Tim Noble en Sue Webster. Zij vertellen een verhaal in de extra dimensie van vorm, tussenvorm en schaduwen.

TimNobleandSueWebster
Spinning Heads: Tim Noble and Sue Webster

KeyWestPottery1 KeyWestPottery1
Gedraaide keramiek van Key West Pottery: Adam Russel en Kelly Lever draaien ogenschijnlijk klassieke potten die ze vervolgens vervormen tot vogels en andere creaturen. Volg op Instagram.

KerrynLevy1
De bijna rituele vormen van Kerryn Levy zijn handopgebouwd en niet symmetrisch. De slagschaduw, maar ook de eigen schaduw is interessant.

Schaduwen geven ook een extra dimensie aan een vorm. Dat kan bij dagelijkse voorwerpen zijn maar even goed bij keramiek of sculptuur. De details vallen weg, kleur en textuur spelen geen rol meer: het draait enkel nog om de vorm en zijn schaduw.

Er zijn soms ook vormen waarbij men de schaduw graag fantaseert: het maakt het werk nog interessanter.

KerrynLevy2

MariamRiazi1De werken van Maryam Riazi inspireren tot interessante schaduwen.

ZhuOhmu1

Sculpturale potvormen van Zhu Ohmu (Taiwan) woont en werkt in Australië.

MariamRiazi2

ZhuOhmu2

Dit artikel sluit aan bij een opdracht die in de keramiek-afdeling geformuleerd is:

Ontwerp je eigen grote pot aan de hand van een silhouet of schaduw. Een 2D beeld geeft je maar een eenzijdige kijk op de werkelijkheid die ruimtelijk is.

Kies een schaduwkaart (zie hiernaast of als je ze graag groter wilt stuur een mailtje naar Jeannine). De kaarten geven de schaduw weer van een object. Deze schaduw wordt je leidraad voor het ontwerp van een pot/vaas van ongeveer 30 cm grootte. De schaduw toont maar 1 silhouet. Je maakt een aantal schetsen in klei (max. 5 cm en vol) waarbij je de andere aanzichten van je vaas onderzoekt. De vaas hoeft niet symmetrisch te zijn. De werkwijze voor het uitvoeren van deze vaas is dezelfde als bij de opdracht van de copy-pot. Maak een sjabloon en werk in verschillende fases aan de opbouw van je pot. Soms kan een ontwerp beter in verschillende delen worden gebouwd die nadien worden gemonteerd. Elke vorm vraagt zijn eigen werkwijze: overleg (per e-mail) over de technische aanpak voordat je er aan begint. 

Schaduwvormen

Kevin PorterNog een interessante ontwerper om te bekijken: de Sake-flesjes en kopjes van Kevin Porter: @wabisabistudio

        Logo academie

facebook

Ga naar boven